художня ковка металу якісно і оригінально

художня ковка металу якісно і оригінально

БЕЗКОШТОВНА КОНСУЛЬТАЦІЯ : +380 (67) 14 72 145 +38 (063) 19 96 625
Львів, вул. НІЩИНСЬКОГО, 35
Меню

Ковальство. Історія та сьогодення

Ковальство – одне з найдавніших ремесел у всьому світі, і його історія – одна з найбагатших і різноманітних. Перші примітивні вироби з’являлися ще в залізному віці, коли наші предки почали вперше робити найпростіші інструменти. Нагріваючи на вугіллі деякі види породи, вони змогли отримати перше залізо для створення знарядь. Хоча металургія і ковальство в сучасному розумінні сформувалися лише через кілька тисяч років.

Першими інструментами були примітивні голки, наконечники стріл, списи, ножі. Через сотні років були відкриті і магнітні властивості заліза, а перший компас з металевими голками став справжнім історичним проривом.

Темпи розвитку і вдосконалення ковальської справи залежали також від регіону: від наявності та кількості залізної руди, складності її видобутку, наявності палива для обробки. У хід йшло все: залізо з метеоритних порід, руди, корисних гірських порід.

У якості палива використовувалося деревне вугілля. Тільки до 18-го сторіччя на підприємствах навчилися перетворювати його в більш практичний кокс. Для поліпшення характеристик заготовок використовувався доломіт або вапняк. Колосальні витрати палива призводили до того, що перші металургійні підприємства розвивалися тільки там, де була руда, що вимагає мінімальної обробки, а поблизу можна також було добути паливо.

Коване залізо було менш міцним, ніж сталь, через низький вміст вуглецю. Зате воно зберігало пластичність і дозволяло створювати безшовні з’єднання шляхом правильного зварювання. Ковані вироби застосовувалися в побуті, промисловості, військової промисловості. Під час відпливу розплавленого сировини виходили чавунні заготовки. Чавун виготовлявся не в кузнях, а на ливарних заводах.

Століттями досвідчені ковалі залишалися одними з найбільш затребуваних фахівців. В їх майстернях створювалися інструменти, знаряддя праці, замки, підкови, обладунки, зброя, багато іншого. Вони винаходили нові технології і методи загартування для отримання нових сплавів та міцніших металів. Згодом ковалі навчилися впливати на зміст в залізі вуглецю, що ще більше розширило горизонти.

Ковальська справа процвітала аж до приходу індустріальної епохи. Нові й нові заводи, налагодження виробництва в промислових масштабах, штампування – все це поступово витісняло ручну роботу. Однак, так і не змогло витіснити остаточно. Талановиті майстри досі створюють меблі, елементи інтер’єру та декору, паркани і огорожі, сходи, прикраси, решітки та масу інших корисних і приємних дрібниць.

Ковка сьогодні

Сьогодні художня і декоративна ковка знову на піку популярності. Стильні, красиві та довговічні вироби використовуються в інтер’єрі, екстер’єрі, для ремонтних і будівельних потреб, для оздоблювальних робіт.

Зустрічаються типові моделі. В основному, вони простіші і універсальніші, ніж вироби, виготовлені на замовлення за індивідуальним проектом. Ще один варіант – китайське кування. Заготівля не створюється цілком, а збирається з окремих готових елементів, за типом модульної конструкції. Плюс такої технології – простота, а мінус – низька якість китайського сировини.

Найпростіше замовити ковані вироби у фахівців. У Львові та Львівській області для цього звертайтеся в нашу студію «Арт-Стиль». Ми пропонуємо великий асортимент виробів на будь-який смак і за вигідними цінами, включаючи унікальні дизайнерські і складні комплексні проекти.